Å våkne svimmel – hva handler det om? (2023)

Å våkne svimmel – hva handler det om? (1)

Å våkne svimmel kan være en skummel følelse ettersom du vil bli desorientert og fortumlet. Hvis du finner deg selv snubler til badet og er svimmel etter å ha sovet eller føler en prikkende følelse i hodet og føler at rommet snurrer, så lurer du sannsynligvis på:

Hvorfor våkner jeg svimmel? Hva skjer hvis jeg våkner svimmel? Videre, er det noe jeg kan gjøre for å få svimmelheten til å forsvinne?! Svimmelhet om morgenen kan være forårsaket av en rekke ting. Ofte skyldes de rett og slett at de reiser seg for raskt fra å ligge. Dette kan forårsake et plutselig blodtrykksfall, som kan føre til svimmelhet. Andre årsaker til morgensvimmelhet inkluderer dehydrering og lavt blodsukker.

Innholdsfortegnelse

 • Hva er svimmelhet og svimmelhet å våkne?
 • Hvordan føles det å våkne svimmel?
 • Er svimmelhet verre om morgenen?
 • Våkner svimmel midtnatt
 • Opplever kvinner svimmelhet mer enn menn?
 • Årsaker til å våkne svimmel
 • Hva kan gjøres med å våkne svimmel?
 • Hva er følelsen av svømmehodet?
 • Når skal du oppsøke lege for å våkne svimmel?
 • Bruker CareClinic for å holde styr på svimmelheten din
 • Siste tanker om å våkne svimmel

Hva er svimmelhet og svimmelhet å våkne?

Svimmelhet er ikke en tilstand eller sykdom i seg selv; det kan imidlertid være et tegn ellersymptomav en underliggende tilstand. Noen ganger kan du føle deg som om du har dårlig svimmelhet om morgenen og føler svimmelhet når du kommer ut av sengen. Vertigo er en tilstand assosiert med svimmelhet og kan forekomme sammen. Vertigo vil også ha en følelse av å snurre eller rotere forbundet med det. Det er vanlig at folk våkner svimle av og til; du kan til og med føle en lignende følelse når du reiser deg opp etter å ha sittet i lange perioder og føle at du våknet ut av balanse. Det er imidlertid ikke normalt å våkne svimmel regelmessig og kan være et tegn på alvorlig underliggende sykdom. Hvis du føler deg svimmel om morgenen konsekvent, les videre for å finne ut hva du bør gjøre.

Hvordan føles det å våkne svimmel?

Svimmelhet er et vanlig problem, og det er mange mulige årsaker. I de fleste tilfeller er det ikke noe å bekymre seg for og vil gå over av seg selv. Men hvis du opplever svimmelhet ofte eller det er ledsaget av andre symptomer, kan det være et tegn på en mer alvorlig tilstand. Å våkne svimmel kan føles forskjellig fra person til person; det er mange symptomer og opplevelser som følger med svimmelhet. Folk beskriver sine opplevelser med vedvarende morgensvimmelhet som å føle en eller flere av følgende:

 • Tap av balanse
 • En følelse av bevegelse eller spinning
 • Slurvhet eller en svevende følelse
 • Tåkesyn eller dobbeltsyn
 • Prikking i hodet og svimmelhet
 • Føler seg svimmel
 • Ustabilitet
 • Oppkast og kvalm og svette

Disse symptomene på kronisk svimmelhet om morgenen kan forverres når du beveger hodet, reiser deg eller går rundt. Når du opplever disse symptomene, sørg for at du er forsiktig når du beveger deg hele morgenen din, da du har en høyere risiko for å bli skadet eller skadet. Episoder med svimmelhet kan bare vare noen få sekunder eller kan vare mesteparten av dagen. Sammen med det kan du også oppleve svimmelhet hele dagen og ikke bare om morgenen.

Er svimmelhet verre om morgenen?

Det indre øret er ansvarlig for balansefølelsen vår, så når den ikke fungerer som den skal, kan vi føle svimmelhet eller ørhet om morgenen. Dette kan være verre om morgenen fordi tyngdekraften har hatt en sjanse til å trekke ned på væsken i våre indre ører over natten. Endringer i posisjonen kan også gjøre svimmelheten verre, så det å komme seg ut av sengen for raskt kan få deg til å føle deg svimmel. Hvis du har problemer med det indre øret, kan legen din anbefale noen øvelser eller fysioterapi for å hjelpe deg med å trene balansesystemet på nytt.

Våkner svimmel midtnatt

Det er mange mulige årsaker til å våkne og føle seg svimmel midt på natten. Det kan være noe så enkelt som lavt blodsukkernivå eller dehydrering. Det kan imidlertid også være et tegn på en mer alvorlig tilstand som en indre ørebetennelse eller et hjerteproblem. Fortsett å lese nedenfor for å lære mer om de forskjellige årsakene til å våkne svimmel.

Opplever kvinner svimmelhet mer enn menn?

Det er ikke noe definitivt svar på dette spørsmålet, da det foreløpig ikke er noen vitenskapelig bevis for å støtte en spesifikk påstand. Noen eksperter mener imidlertid at kvinner kan være mer utsatt for visse typer svimmelhet, for eksempel svimmelhet, på grunn av hormonelle endringer. I tillegg kan kvinner være mer sannsynlig å oppleve svimmelhet under graviditet eller overgangsalder på grunn av endringer i hormonnivåene deres. Hvis du opplever svimmelhet, er det viktig å snakke med legen din.

Årsaker til å våkne svimmel

Å våkne svimmel – hva handler det om? (4)Det er forskjellige årsaker til at du kan våkne svimmel og kvalm om morgenen, og de kan variere fra alvorlige helseproblemer til vanlige hverdagsproblemer, som underliggende medisinske tilstander eller plutselig justering av balanse når du endrer fra liggende til stående stilling. Du kan ha mer enn én årsaksfaktor som gjør at du våkner og føler deg svimmel.

Medisinering kan forårsake svimmelhet Symptomer

Hvis du tar noen medisiner, kan dette være årsaken til hvorfor du våkner svimmel. Medisinering kan være en årsak til svimmelhet da det er en vanlig bivirkning for mange. Snakk med legen din hvis du har noen bekymringer om reseptene dine.

Dehydrering

Dehydrering skjer når du bruker eller mister mer væske enn du får i deg, og kroppen din trenger mer vann og forskjellige væsker for å fungere med sin normale kapasitet. I tilfelle du ikke fyller på tapte væsker, vil du bli dehydrert. Dehydrering kan forårsake morgensvimmelhet, da dette kan skje etter en natt med overdreven drikking eller fra en medisinsk tilstand som involverer høyt blodsukker. Arbeid på et varmt sted, overdreven svette eller ikke drikke nok vann i løpet av dagen kan også forårsake dehydrering.

Blodstrøm

Næringsstoffene i blodet ditt hjelper til med å transportere røde blodlegemer til resten av kroppen. En av disse er tilfeldigvis jern, og når jerninnholdet i kroppen ikke er tilstrekkelig, kan ikke kroppen fungere ordentlig. Dette resulterer i redusert blodtilførsel til hjernen som forårsaker svimmelhet og til og med besvimelse i visse situasjoner. Dette kan være en grunn til at du opplever svimmelhet når du ligger ned eller svimmel når du står opp.

Lavt blodsukker

Å våkne svimmel kan være et tegn på lavt blodsukker fordi du kan føle deg svimmel før du spiser ditt første måltid. Dette kan være en vanlig hendelse hvis du har diabetes og tar insulin eller andre resepter. Hvis du ikke hadde nok å spise kvelden før, eller hvis reseptbelagte doser er for høye, kan du bli hypoglykemisk om morgenen, noe som gjør at du blir svimmel. Det er mulig å være hypoglykemisk selv om du ikke har diabetes. Hvis du er bekymret for at du viser symptomer på hyperglykemi, kontakt legen din for å bli testet.

Problemer med det indre øret (ørets perifere vestibulære system)

Problemer med det indre øret kan forårsake svimmelhet ettersom følelsen av balanse er avhengig av de konsoliderte bidragene fra de forskjellige områdene av sansesystemet ditt. Hvis du har disse problemene, henter hjernen din tegn fra det indre øret som ikke stemmer overens med tegnene fra øynene og sensoriske nerver. Det vestibulære systemet, som ligger i det indre øret, hjelper oss å opprettholde balanse og likevekt. Den består av de halvsirkulære kanalene, som registrerer bevegelse av hodet, og otolittene, som registrerer endringer i hodets stilling. Signaler fra disse organene sendes til hjernen via den vestibulære nerven.

Benign paroksysmal posisjonell vertigo (BPPV) oppstår når du føler en liten til en sterk følelse av svimmelhet som kan oppstå ved å endre posisjonen til hodet ditt. Dette kan også være grunnen til at du opplever svimmelhet når du ligger ned og svimmel når du står opp. BPPV er kanskje den vanligste årsaken til svimmelhet. Denne tilstanden er sjelden grunn til bekymring med unntak av økt risiko for å falle. BPPV er en type indre øreproblemer og vil ha lignende symptomer og løsninger som andre indre øreproblemer.

Søvnapné

Søvnapné er en obstruktiv pustetilstand som vil stoppe deg fra å puste midlertidig mens du sover. Sentral søvnapné kan oppstå når hjernen din ikke sender riktige signaler til musklene som styrer respirasjonen. Det er mulig at du kan ha både sentral og obstruktiv søvnapné; dette kalles komplekst søvnapnésyndrom. Siden pusten din opplever avbrudd, kan du ha lavere nivåer av oksygen; dette kan føre til at du våkner svimmel. Lignende effekter kan finne sted hvis du er en vanlig og tung snorker.

Migrene

Migrenerelatert svimmelhet kan være vanlig hvis du opplever kronisk hodepine. Svimmelhetsfølelsen kan være assosiert med lys- og støyfølsomhet og kan vedvare i timevis. Svimmelheten trenger ikke å oppstå når du har hodepine; det kan være en varig effekt av migrene.

Svangerskap

Svimmelhet under graviditet kan være assosiert med morgenkvalme som kan føre til at du våkner svimmel. De skiftende nivåene av hormoner er delvis ansvarlige for disse følelsene. Hvis du opplever svimmelhet under graviditet, kontakt legen din eller helsepersonell.

Angst

Angst kan være en kilde til morgensvimmelhet, spesielt hvis du er nervøs for en bestemt hendelse som finner sted i dagen fremover. Hvis følelsen av svimmelhet ikke hindrer din evne til å fungere og bare skjer om morgenen på en viktig dag, er det sannsynligvis ikke en grunn til bekymring. Derimot; hvis følelsen av angst vedvarer og er overveldende, kan du kontakte helsepersonell for å diskutere alternativene for behandling.

Ortostatisk hypotensjon

Ortostatisk hypotensjon er en tilstand der dinblodtrykkfaller når du reiser deg fra sittende eller liggende stilling. Dette kan føre til at du føler deg svimmel, svimmel eller besvimer.

Hva kan gjøres med å våkne svimmel?

Her er noen tips for å redusere morgensvimmelhet. Hvis du stadig opplever svimmelhet når du våkner om morgenen, er det et par ting du kan gjøre for å redusere symptomene:

HydreringÅ våkne svimmel – hva handler det om? (5)

En av de mest bemerkelsesverdige handlingene du kan gjøre for å forhindre at du våkner svimmel, er å drikke vann. Å holde seg hydrert gjennom dagen kan være spesielt nyttig hvis du bruker mye fysisk energi og svetter mye. I gjennomsnitt er det anbefalt for de fleste å drikke åtte kopper vann om dagen. På den annen side kan det hende du må drikke mer avhengig av livsstil og kropp.

Unngå å plutselig endre posisjon

Plutselige endringer i posisjonen kan føre til at blodstrømmen din skynder seg nedover eller til hodet ditt, noe som fører til følelsen av svimmelhet når du reiser deg og svimmelhet når du ligger ned. Dette betyr at svimmelhet når du står opp kan unngås hvis du beveger deg saktere fra hvilestilling til oppreist stilling. Sammen med det kan svimmelhet når du ligger ned også dempes på lignende måte.

Meclizine for svimmelhet

Hvis du opplever problemer som påvirker det indre øret, kan legen din foreslå å ta meclizine for svimmelhet for å lindre symptomene. Meclizine kan også brukes for å forebygge eller som en behandling mot kvalme, oppkast og svimmelhet. Meclizine for vertigo er ikke en løsning for alle, og du bør diskutere med legen din om det er riktig for deg.

Spise måltider regelmessig

Det er viktig at du ikke hopper over måltider for å unngå uregelmessige blodsukkerfall. Næringen du får fra måltidene dine kan fikse mulige årsaker til hvorfor du våkner svimmel. For eksempel kan jernnivåene dine forbedres ved regelmessig å spise riktig mat, og opprettholdelse av jernnivået kan hjelpe deg å ikke føle deg svimmel om morgenen.

Unngå bruk av narkotika og alkohol

Å røyke sigaretter, drikke for mye alkohol og bruke andre rusmidler til rekreasjonsformål kan være en medvirkende årsak til morgensvimmel. Noen medikamenter kan føre til en prikkende følelse i hodet og svimmelhet som kan være en årsak til at du våkner svimmel. Å unngå disse usunne stoffene kan hjelpe mot symptomene på svimmelhet om morgenen.

Hva er følelsen av svømmehodet?

Det svømmende hodet er en følelse av svimmelhet eller svimmelhet. Det kan være forårsaket av mange ting, inkludert problemer med det indre øret, dehydrering eller lavt blodsukker. Hvis du har svømmehode som kommer plutselig eller er alvorlig, bør du oppsøke lege for å forsikre deg om at det ikke er et mer alvorlig problem. Hvis svømmehodet ditt er mildt og går bort etter noen minutter, kan du prøve å drikke litt vann eller spise noe sukkerholdig for å se om det hjelper.

Når skal du oppsøke lege for å våkne svimmel?

Å våkne svimmel kan godt være et mildt symptom eller et tegn på et underliggende problem som kan være alvorlig, derfor er det nødvendig å oppsøke lege eller annet helsepersonell hvis du opplever symptomer på daglig basis. Plutselig tåkesyn eller uklart syn kan være veldig skremmende. Søk lege hvis du opplever dette, da det kan være et tegn på en mer alvorlig tilstand, spesielt hvis den er vedvarende.

Hvis morgensvimmelhet i tillegg kommer med visuelle defekter, oppkast og problemer med å koordinere arm- og benbevegelsene, søk øyeblikkelig medisinsk hjelp. Hvis du nylig har opplevd et fall eller en hodeskade, bør du oppsøke lege, da disse symptomene kan være en indikasjon på noe skadelig.

Bruker CareClinic for å holde styr på svimmelheten din

Du kan bruke CareClinic-appenegenskaperfor å spore symptomer, ernæring og fysisk aktivitet gjennom dagen. Du kan også bruke dagbokregistreringsfunksjonen for å skrive mer detaljerte helseerfaringer. I appen kan du bruke rapportfunksjonen til å samle all informasjon i et lettlest format. Du kan dele denne informasjonen med legen din for å få en bedre forståelse av din personlige situasjon. CareClinic-appen er gratis og er tilgjengelig for nedlasting for både iOS og Android.

Symptomsporer

CareClinic er en av de høyest rangerte mobile helseappene som er tilgjengelige. Du kan bruke CareClinics app for symptomsporing, og den lar deg spore symptomene dine forbundet med svimmelhet. Desymptom trackerfungerer som en metode for å organisere det du føler og opplever. Den lar deg spore og overvåke symptomene dine, samt handlingene du tar for å håndtere dem. Du kan legge inn hvilket symptom du opplever og alvorlighetsgraden du opplever på en skala fra 1 til 10 og legge til eventuelle viktige merknader relatert til symptomet.

Symptomene dine som spores vil også bli tidsstemplet slik at du vet nøyaktig når du opplevde symptomene. Du kan spore symptomene for å se om de forbedres eller forverres over tid; i tillegg kan du forstå om noen behandlingstiltak du gjør bidrar til å redusere morgensvimmelhet. Hvis du fortsetter å våkne og føle deg svimmel og du tror det er grunn til bekymring, vil du kunne vise legen din alle symptomene du har holdt styr på, noe som vil tillate dem å bedre forstå omstendighetene dine for å hjelpe deg med behandlingen.

Dagbok for journalføring

CareClinics dagbokoppføringsfunksjon lar deg skrive oppføringer om dagliglivet ditt. Brukedagbokoppføringsfunksjonpå appen for å spore hvordan symptomene på svimmelhet påvirker funksjonen din gjennom dagen. Med denne funksjonen vil du kunne skrive mer detaljert om opplevelsen din når du våkner svimmel. Gjennom denne funksjonen kan du også skrive om aktiviteter og hendelser som skjer i løpet av dagen din; disse aktivitetene kan være årsaken til din morgensvimmelhet. Ved å bruke dagbokoppføringsfunksjonen kan du legge til bilder som er relatert til dine helseproblemer; dette kan holde bildene og notatene dine på ett sted.

Ernæringssporer

Siden hovedbehandlingen for å unngå å våkne svimmel er å holde seg hydrert ved å drikke vann regelmessig gjennom dagen, kan du bruke CareClinics ernæringsmåler for å logge vanninntaket ditt. Dette kan sikre at du vet hvor mye du har drukket og hvor mye mer du trenger å drikke før slutten av dagen. Tiden på dagen du drikker vann kan spille en rolle i hvorfor du våkner svimmel. Logging av tiden med vannforbruket ditt kan hjelpe deg bedre å forstå kroppen din og måten den reagerer på vannforbruket ditt.

Ernæringsmåleren kan også være verdifull når du sporer maten du spiser. Du kan gjøre dette mens du teller kaloriene du spiser. Dette kan sikre at du spiser riktig mengde mat for kroppen din, noe som kan bidra til å lindre symptomene på morgensvimmelheten. Dette kan være spesielt nyttig hvis årsaken til at du våkner svimmel stammer fra hyperglykemi. For å holde symptomene på hyperglykemi under kontroll, er det viktig å opprettholde et sunt kosthold. Sukkerinntaket kan spores, så du vil være oppmerksom på om du trenger å innta mer sukker hvis du er lavere enn vanlig. Å spore kostholdet ditt kan også være nyttig hvis morgensvimmelheten er forårsaket av mangel på ernæring; å måle ernæringsfakta i måltidene dine kan hjelpe deg med å nå dine forbruksmål.

Aktivitetssporer

En funksjon som kan være nyttig for å forstå din generelle helse er CareClinics aktivitetsmåler. Siden fysisk aktivitet kan være hovedårsaken til svimmelhet og føre til at du våkner svimmel, kan det å holde styr på aktivitetene du deltar i hjelpe deg med å forstå hvorfor du kan oppleve morgensvimmelhet. Ved å bruke aktivitetsmåleren kan du holde oversikt over treningsøktene dine mens du eksperimenterer med forskjellige øvelser og trener til forskjellige tider på dagen. Fra disse loggene kan du se om noen endringer i fysiske aktivitetsrutiner påvirker opplevelsen din med morgensvimmelhet.

Rapporter om å våkne svimmel

CareClinic har en flott funksjon for rapportering; det kan gi mye innsikt i din livsstil og generelle helse. Det tar hensyn til dine loggede oppføringer i dagboken din, ernæring, aktiviteter og svimmelhetssymptomer. Funksjonen vil også lage rapporter som viser assosiasjonen mellom disse oppføringene. Ved å bruke rapporteringsverktøyet kan du se alle innspillene dine på et høyt nivå. Du kan se dette gjennom diagrammer og grafer i et lettlest format. Du kan også se eventuelle korrelasjoner som rapportene kan finne i oppføringene dine.

Siste tanker om å våkne svimmel

Det er normalt å våkne og føle seg svimmel av og til, men hvis symptomene vedvarer over lengre tid, bør du søke lege, da det kan være et alvorlig problem. Hvis du opplever morgensvimmelhet, er det mange faktorer som kan føre til at dette skjer. De vanligste årsakene til hvorfor du våkner svimmel er dehydrering, graviditet, problemer med det indre øret eller bivirkninger av medisiner. For mer informasjon om hvorfor du kan våkne svimmel, kontakt legen din eller helsepersonell for å diskutere din spesifikke situasjon.

 • Forfatter
 • Siste innlegg

Å våkne svimmel – hva handler det om? (7)

Nicole Rachner

Nicole er en Honours Bachelor of Commerce-kandidat ved McMaster University med spesialisering i markedsføring og et bifag i psykologi. Hun jobber for tiden som karrierementor ved DeGroote School of Business. I tiden hun har fri, liker hun å reise og har vært i 18 land og det teller.

Siste innlegg av Nicole Rachner(se alt)

 • Fordeler for bærbart stående skrivebord
 • Smerteterapi: Spor muskler med apper
 • Å våkne svimmel – hva handler det om?
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated: 11/28/2023

Views: 6291

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.