Tony Bennett, Grammy-vinnende sanger elsket av generasjoner, dør i en alder av 96 (2023)

Underholdning

Av David Morgan

/ CBS News

Den legendariske crooneren Tony Bennett dør 96 år gammel

SangerTony Bennett, hvis glade og rørende gjengivelser av slike klassikere som «Rags to Riches», «The Way You Look Tonight» og hans signaturlåt, «I Left My Heart in San Francisco», gjorde ham til en av de mest populære tolkerne av jazz, pop og Broadway-standarder, døde fredag ​​i New York City, bekreftet hans representant overfor CBS News. Han var 96.

En dødsårsak ble ikke oppgitt. Bennett ble diagnostisert med Alzheimers sykdom i 2016, og hanssiste offentlige konserterble holdt medLady Gagai New Yorks Radio City Music Hall for å feire hans 95-årsdag i 2021.

Vinneren av 19 Grammy Awards i løpet av sin syv tiår lange karriere, Bennett spilte inn 60 studioalbum og dusinvis av live-album og samlinger. Syv var Topp 10 album på Billboard-listene.

Men han var uløselig knyttet tilén sang over alle andre— en sang han først øvde på uten noen gang å ha satt sin fot i San Francisco.

Bennett husket for"Søndag morgen" i 2014hvordan musikksjefen hans, Ralph Sharon, fant sangen da de var på vei til San Francisco for første gang. De to øvde på det en ettermiddag på en nattklubb i Little Rock, Arkansas: «Og bartenderen sa: «Jeg vil ikke forstyrre dere to karer, men hvis dere noen gang spiller inn det, vil jeg være den første fyren som kjøper plata». Og vi følte oss litt oppmuntret! Og da jeg kom til San Francisco, på øvelsen begynte jeg å synge den, alle løp bort til meg og sa: "Du må spille inn denne sangen."

«I Left My Heart in San Francisco» ble faktisk utgitt som B-siden av Bennetts plate fra 1962, «Once Upon a Time». Men det var den B-siden som skulle vinne Grammy for årets rekord, og tjene Bennett en Grammy for sin opptreden. Det ble hans signaturmelodi.

"De fleste artister som er knyttet til en kjent ting, blir opprørt: Hvorfor skal det bare være én ting? Hva med alle de andre tingene jeg gjør?" Bennett fortalte "Søndag morgen." "Men jeg føler meg annerledes. Jeg elsker 'San Francisco', sangen. Jeg synger den hver kveld som om det var første gang jeg sang den."

Han ville til og med synge den under en opptreden i 1994 på "MTV Unplugged", der han opptrådte med Elvis Costello og k.d. lang. En innspilling av konserten ble platina og vant to Grammy, inkludert årets album.

Bennetts holdbarhet som utøver ble ikke bare tilskrevet hans spektakulære sett med rør; han inntok også scenen med en bemerkelsesverdig glede for å dele Great American Songbook - verk av George og Ira Gershwin, E.Y. Yarburg, Irving Berlin, Cole Porter, Duke Ellington og Johnny Mercer.

"De beste i bransjen"

Bennett husket råd Frank Sinatra ga ham tilbake i 1956, da den unge sangeren besøkte styrelederen backstage på Paramount Theatre. Bennett hadde hatt tidlig suksess, og et tilbud om å gjøre et sommererstatnings-TV-program. "Jeg hadde aldri møtt ham. Da jeg kom inn i garderoben hans, sa han: "Hva handler det om, gutt?" Han fortsatte å kalle meg et barn hele livet! Jeg sa til ham: "Jeg er helt nervøs. Jeg går på TV-nettverk. Og jeg er redd." Og han ga meg den beste enheten: 'Hvis folk ser at du er redd, kommer de nærmere og hjelpe deg enda mer.'

"Og han endret hele holdningen min. Publikum er ikke en fiende. De er vennene dine. Du opptrer for dem, og jo mer du opptrer for dem, jo ​​mer går de for det. Han lærte meg hvordan jeg opptrer bare med den ene setningen."

Bennett krediterte Sinatra for å øke profilen sin etter at han ble sitert i et intervju med magasinet Life fra 1965 og sa: "For pengene mine er Tony Bennett den beste i bransjen."

"Han endret karrieren min," sa Bennett til "Sunday Morning." "Alle fansen hans ønsket å finne ut om hva han snakket om. Og fra den dagen av har jeg vært utsolgt overalt i verden."

Bennett fikk en ny generasjon fans i 2014 da han, 88 år gammelslått seg sammen med sangeren Lady Gaga— 60 år yngre hans — for et album med duetter, «Cheek to Cheek», med standarder som inkluderte «Anything Goes», «I Can't Give You Anything But Love», «Let's Face the Music and Dance» og «It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing).» Albumet gikk til nr. 1 og vant Grammy for beste tradisjonelle popvokalalbum.

I 2015 turnerte paret i Europa og Nord-Amerika. Bennett skulle spille inn et andre album med Lady Gaga, "Love for Sale", og en annen samling duetter med Diana Krall, "Love Is Here to Stay."

Tony Bennett, Grammy-vinnende sanger elsket av generasjoner, dør i en alder av 96 (2)

Queens gutt

Anthony Dominick Benedetto ble født på New Yorks Long Island 3. august 1926, og vokste opp i Astoria, Queens, og vokste opp i fattigdom etter at faren ble alvorlig syk og ikke kunne jobbe. John Benedetto døde da Anthony var 10. Moren hans, Anna, jobbet som syerske.

Som ung student fostret Bennett kunstneriske uttrykk både gjennom musikk og kunst. "Alle slektningene mine sa: "Vi elsker måten du synger på, og vi liker måten du maler på," sa Bennett til "Sunday Morning" i 2014. "Så, det skapte en lidenskap i meg å synge og male."

Ved High School of Industrial Art på Manhattan husket han en kunstlærer som sa til ham: "Du vet, du er en veldig god sanger." Og han gjorde alle de andre lærerne sinte på ham, fordi [jeg skal] studere kunst, ikke musikk!"

Han droppet ut av skolen for å hjelpe til med å forsørge familien sin, tjente penger mens han sang på restauranter og salonger. Etter andre verdenskrig, takket være GI Bill, deltok Bennett på American Theatre Wing og tok vokalklasser. Han startet en svimlende suksessfull sangkarriere. Men maleriet var aldri langt bak. "Og den dag i dag studerer jeg musikk og kunst hver dag. Og jeg elsker det."

Tony Bennett, Grammy-vinnende sanger elsket av generasjoner, dør i en alder av 96 (3)

"Det er flott å ha to ting du elsker, å kunne gå frem og tilbake mellom," sa Anthony Mason fra CBS News.

"Jeg slipper unna med det!" Bennett lo.

"Filler til rikdom"

Sangerinnen Pearl Bailey ba Bennett om å åpne for ham mens han opptrådte i New Yorks Greenwich Village. Det var der han fanget øyet og øret til Bob Hope, som foreslo for Anthony Benedetto at han skulle forkorte scenenavnet sitt, til Tony Bennett.

Signert av Columbia, Bennetts første singel, "Because of You", gikk til nr. 1 i 1951. Han fulgte med hits som "Cold, Cold Heart", "Rags to Riches", "There'll Be No Teardrops Tonight", "Stranger in Paradise" og "Can You Find It In Your Heart?"

Hans album fra 1957, "Mitt hjerteslag," markerte begynnelsen på Bennetts samarbeid med jazzpianisten og arrangøren Ralph Sharon, og en retningsendring for Bennett, fra de frodige orkestrale akkompagnementene av sanger som "Rags to Riches" til en mer perkussiv stil. Med musikere som Art Blakey, Chico Hamilton, Herbie Mann, Billy Exiner og den cubanske platespilleren "Lubyra", som ble med ham på den cubanske platespilleren "LullaadC", som ble med på BrollaadC. zy Rhythm," og "Just One of These Things" var stilmessig nærmere den swingende jazzen til Ella Fitzgerald.

Senere hits av Bennett inkluderte "The Good Life", "Who Can I Turn To (When Nobody Needs Me)," "Fly Me to the Moon", "The Shadow of Your Smile" og "For en gangs skyld."

Tony Bennett, Grammy-vinnende sanger elsket av generasjoner, dør i en alder av 96 (4)

A komme tilbake

Bennett slet på 1970-tallet, da musikalsk smak i bransjen endret seg, og albumene hans fant ikke et publikum. Han var uten manager eller plateselskap. Hans eget plateselskap mislyktes. Hans liveopptredener var begrenset til Las Vegas. Etter å ha skilt fra sin første kone, vaklet hans andre ekteskap. Han hadde en rusavhengighet, og skattemyndighetene innledet sak for å ta huset hans.

Bennetts sønn, Danny, tok over som manager, og fikk ham resignert med Columbia Records; han fikk også faren sin på "MTV frakoblet." "Jeg skjønte at unge mennesker aldri hadde hørt de sangene," sa Tony til magasinet AARP. "Cole Porter, Gershwin – de sa: "Hvem skrev det?"

På 1990-tallet ble Bennetts album "Perfectly Frank" (en hyllest til Frank Sinatra) og "Steppin' Out" (en hyllest til Fred Astaire) begge gull. «Here's to the Ladies» og «Tony Bennett on Holiday» traff begge nr. 1 på Billboard-jazzlistene.

Fra og med 2001 ga Bennett ut en serie innspillinger av duetter, som demonstrerte den ærbødigheten som andre i pop-, rock- og countrysjangre betraktet ham. På "Playin' With My Friends: Bennett Sings the Blues" fikk han selskap av artister som Diana Krall, Stevie Wonder, B.B. King, Bonnie Raitt,Billy Joelog Ray Charles.

Tony Bennett, Grammy-vinnende sanger elsket av generasjoner, dør i en alder av 96 (5)

Bennett spilte inn «A Wonderful World» med k.d. lang, og ga i 2006 ut albumet "Duets: An American Classic", med Barbra Streisand, Paul McCartney, Elton John, Michael Bublé, Celine Dion, Tim McGraw og Sting.

Et oppfølgende "Duets"-album, i 2011, paret Bennett med Amy Winehouse, Lady Gaga, Aretha Franklin, Sheryl Crow, Willie Nelson, Josh Groban og Mariah Carey. Den debuterte som nr. 1 på Billboard-listene.

Pandemien tok ham av veien. Men som mange artister under COVID, spilte Bennett inn forestillinger for å delepå YouTube.

Legendarisk showmann

Tidlig i 2021 avslørte Bennett i enAARP-magasinartikkelat han hadde Alzheimers sykdom.

Han øvde fortsatt to ganger i uken i stua. Og i august 2021 fremførte han det som skulle bli hans siste konsert, i New Yorks Radio City Music Hall, og delte scene med Lady Gaga. Familien hans var ikke sikker på at han ville være i stand til å opptre, men da det var tid for å øve begynte Bennetts akkompagnatør, Lee Musiker, å spille, og plutselig var den legendariske showmannen tilbake.

Han hadde ingen notater, ingen signalkort. Han sang et timelangt sett fra minnet.

På det som var Bennetts 95-årsdag, ventet et utsolgt publikum. Hans kone, Susan, sa til "60 Minutes," "Når han så publikum, og du vet, og han løfter hendene, visste jeg at vi hadde det bra fordi han ble seg selv. Han slo seg bare på. Du vet, det var som en lysbryter."

Bennett sang mer enn et dusin sanger og fikk minst 20 stående applaus.

Noen dager senere husket ikke Bennett fra å spille Radio City i det hele tatt.

Sammen med Susan, hans tredje kone, blir Bennett overlevd av fire barn - Danny; Dae, en musikkprodusent og ingeniør; Johanna; og Antonia, en sanger - og ni barnebarn.

  I:
 • Tony Bennett
 • Død
 • Musikk
 • Nekrolog
 • Underholdning

Takk for at du leste CBS NEWS.

Opprett din gratis konto eller logg inn
for flere funksjoner.

FAQs

What singer died today at age 96? ›

July 21 (Reuters) - Tony Bennett, the smooth American singer who had an enduring hit with "I Left My Heart in San Francisco" and remained perpetually cool enough to win over younger generations of fans well into the 21st century, died on Friday, his publicist said. Bennett was 96.

How old was Tony Bennett when he sang with Lady Gaga? ›

Bennett earned a new generation of fans in 2014 when, at 88, he teamed with singer Lady Gaga — 60 years his junior — for an album of duets, "Cheek to Cheek," featuring standards that included "Anything Goes," "I Can't Give You Anything But Love," "Let's Face the Music and Dance," and "It Don't Mean a Thing (If It Ain't ...

What did Tony Bennett pass away from? ›

Bennett's death was confirmed by his publicist Sylvia Weiner in a statement to the Associated Press. She said he died in his hometown of New York. No specific cause of death was announced, but Bennett had been diagnosed with Alzheimer's disease in 2016.

What was Tony Bennett known for? ›

Tony Bennett, one of the greatest singers of American standards, died Friday at the age of 96. A combat infantryman who helped liberate a concentration camp during World War II, he came back to New York in 1946 and was signed by Columbia Records in 1950. He went on to record more than 70 albums and win 19 Grammys.

What celebrities died at 99 years old? ›

Celebrities who died at age 99
 • Betty White. (Photo by ROBYN BECK/AFP via Getty Images) ...
 • Prince Philip. (Photo by Danny Lawson – WPA Pool/Getty Images) ...
 • Zsa Zsa Gabor. (AFP via Getty Images) ...
 • Billy Graham. (Getty Images) ...
 • John Wooden. (AP Photo/Alison Wise) ...
 • Max Schmeling. (AP Photo/Michael Probst) ...
 • John Paul Stevens. ...
 • Hugh Downs.
Jan 4, 2022

What singer collapses on stage dies? ›

In an unfortunate turn of events, an energetic music concert ended in the most tragic way as South African rapper and songwriter Costa Titch breathed his last on stage while performing. The moment got captured on the lens and went viral online.

Who is Lady Gaga husband? ›

In October, Gaga announced her engagement to talent agent Christian Carino whom she had met in early 2017.

Did Lady Gaga have a relationship with Tony Bennett? ›

Lady Gaga and Tony's relationship spanned over a decade. The “Bad Romance” singer has often considered him a mentor and friend to her in the tricky music business. This was probably no surprise to fans who have been following their relationship for years.

Does Lady Gaga like Tony Bennett? ›

In an interview with PBS, Gaga called it the "most important album of her career." "Watching Tony at 88 like he's just starting out … I said to myself, I can do this forever," Gaga told PBS in 2014. "Because he did it, and I really love him, and if I do it just like Tony, I'm going to do it right."

Where did Tony Bennett leave his heart? ›

Tony Bennett: New Yorkers remember singer's passion for the arts, frequent order at Italian restaurant. NEW YORK (WPIX) – Tony Bennett sang about leaving his heart in San Francisco, but he never left New York City.

Is Tony Bennett The Last of the Crooners? ›

Tony Bennett, the last in a generation of classic American crooners whose ceaselessly cheery spirit bridged generations to make him a hitmaker across seven decades, died Friday in New York. He was 96.

How many times did Tony Bennett marry? ›

Tony Bennett
SpousesPatricia Beech ​ ​ ( m. 1952; div. 1971)​ Sandra Grant ​ ​ ( m. 1971; div. 1983)​ Susan Crow ​ ( m. 2007)​
Children4, including Antonia
Musical career
GenresTraditional pop show tunes swing jazz easy listening big band
16 more rows

What did Frank Sinatra think of Tony Bennett? ›

Frank Sinatra, whom Mr. Bennett counted as a mentor and friend, once put it another way. “For my money, Tony Bennett is the best singer in the business,” he told Life magazine in 1965. “He excites me when I watch him. He moves me.

How much is Tony Bennett worth? ›

What was Tony Bennett's Net Worth? Tony Bennett was an American singer, performer, and international icon who had a net worth of $200 million at the time of his death.

Was Tony Bennett a friend of Frank Sinatra? ›

As Bennett wrote in Vanity Fair in 2009, “Frank Sinatra was my best friend.” When Bennett was growing up in Long Island in the Thirties, he became aware of the then-19-year-old Sinatra when he was singing with the Hoboken Four, a group who had won a talent contest called Major Bowes's Amateur Hour.

What singer has tragically died at the age of 41 after collapsing on stage during a Paris performance? ›

Michael 'Mikaben' Benjamin, 41, dies after collapsing on stage in Paris. Singer and music producer Mikaben has tragically died after video footage surfaced showing him suddenly collapsing mid-show in Paris.

Which American singer was killed in 1996? ›

Tupac Shakur died on September 13, 1996, six days after an unknown gunman in a white Cadillac shot him four times in the chest at a stoplight in Las Vegas.

What horror star died at 96? ›

Ted White, 'Friday the 13th: The Final Chapter's Jason Voorhees, Dead at 96. The actor and stuntman was known to horror fans for his role as the horror icon.

What 95 year old singer retired? ›

Tony Bennett, the singer Frank Sinatra called the best in the business, is retiring from performing at the age of 95, after eight decades on stage and in clubs. Earlier this year, it was announced he had Alzheimer's disease, diagnosed five years earlier, but he'd continue to perform.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated: 10/10/2023

Views: 5595

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.